Therapie Heemstede

Praktijk Sandra Klein in Heemstede

bg

Hulp bij traumaverwerking

Traumatische ervaringen kenmerken zich door situaties waarin iets te snel ging, te plotseling gebeurde of te groot was om het op dat moment te bevatten. Naast het verhaal en beelden die zich steeds weer in je hoofd afspelen, zet een overweldigende gebeurtenis zich ook vast in je lichaam. Het zenuwstelsel raakt overspoeld en kan zich niet ontladen waardoor de ervaring niet kan worden losgelaten: een onvoltooid verleden tijd.

De sessies richten zich op de periode voor en na de gebeurtenis. Hierdoor is het niet nodig het trauma te herbeleven. Doordat het zenuwstelsel ruimte krijgt vastgezette spanning los te laten, kan er een andere beleving ontstaan rondom de gebeurtenis. Er wordt gebruik gemaakt van:

  • Het gewaar zijn van lichamelijke sensaties die het lichaam helpen te ontladen. Je kunt hierbij denken aan: verandering in je hartslag (sneller, harder), temperatuur (rillingen, zweten) of ademhaling (snel, hoog, kort), kippenvel, tintelingen, oogopslag.
  • Penduleren tussen ontspannen en gespannen gebieden in het lichaam: hiermee kan de veiligheid in het lichaam toenemen en het overspoelende effect van een gebeurtenis afnemen.
  • Het aanspreken van hulpbronnen die het proces kunnen ondersteunen. Een hulpbron is alles dat wat voor jou helpend is. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je kracht, gevoel voor humor, snelheid, gronding, intelligentie. Voorbeelden van externe hulpbronnen zijn: een helpend persoon, een fijne plek, een prettig geluid of positief beeld of herinnering.
  • Titreren: oftewel: kleine stapjes nemen. Door overweldigende ervaringen in kleine stapjes te onderzoeken, komt er ruimte om bij de ervaring aanwezig te blijven, zonder dat de ervaring opnieuw overspoelend hoeft te zijn.
  • Vertragen: zowel in tijd als in beweging. Door de vertraging krijgt het lichaam de tijd op te nemen en te verwerken wat er op dat moment gebeurt.

In de sessies onderzoeken we samen hoe de impact van de overweldigende gebeurtenis hanteerbaar kan worden gemaakt. Dit gebeurt stapje voor stapje zodat je je gewaar kan blijven van wat er zich in jou afspeelt en in het tempo dat passend is voor jou. Vertragen, lichaamsbewustzijn en gronding zijn belangrijke onderdelen in het traject.

Je hoeft het niet alleen te doen

Kamp jij met klachten die het gevolg zijn van een ingrijpende situatie of gebeurtenis en zou je daar graag wat aan doen? Neem dan gerust contact op voor vragen of voor het maken van een eerste afspraak. Ik nodig je van harte uit om samen met mij in de geborgenheid van mijn praktijk aan de slag te gaan.

Maak een afspraak voor traumaverwerking
Therapeut Sandra Klein in Heemstede

Sandra Klein

  • Geregistreerd therapeute
  • Intake op korte termijn
  • Vergoeding (deels) mogelijk
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook voor online therapie

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact

Hoe ervaren cliënten mijn hulp?